Francuski kurczak, który robi furorę. Poznaj przepis na mistrzowskie danie w 60 minut
Dziś polecam wyjątkowego kurczaka po normandzku. T wyjątkowe danie łączy prostotę przygotowania i wyrafinowane smaki kuchni francuskiej. Wypróbuj raz przepis na delikatne udka w kremowym sosie, a będziesz do niego wracać.
Dlaczego warto przygotować kurczaka po normandzku?
Kurczak po normandzku to danie, w którym można zakochać się od pierwszego kęsa. Choć może się wydawać, że przygotowanie tej wykwintnej potrawy wymaga czasu, szczególnych umiejętności oraz zakupu drogich składników, to jest całkiem inaczej. Potrawę przygotujesz w około 60 minut (łącznie z czasem pieczenia), używając kilku prostych, tanich i dostępnych w każdym sklepie spożywczym składników.
Jak zrobić kurczaka po normandzku?
Kurczaka po normandzku możesz przygotować z podzielonej na mniejsze kawałki tuszki, samych piersi lub samych udek. Ja zwykle sięgam po wysokiej jakości ćwiartki, które dzielę na uda i podudzia. Mięso oprószam mąką pszenną i obsmażam na klarowanym maśle. Na tej samej patelni podsmażam również jabłka oraz robię sos, który razem z mięsem trafia do brytfanki. Danie zapiekam przez 30-40 minut i podaję z różnymi dodatkami.
Wskazówka: kurczaka po normandzku możesz również przygotować na jednej patelni (o ile nadaje się do użycia w piekarniku) oraz zrezygnować z pieczenia i udusić mięso w aromatycznym sosie.
Przepis: Kurczak po normandzku
To pyszne danie wywodzące się z kuchni francuskiej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 701 w każdej porcji
Składniki
- 4 ćwiartki kurczaka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
Na sos:
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 średnie jabłka o kwaskowatym smaku
- 3 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaĆwiartki kurczaka oczyść z nadmiaru skóry i pozostałości kręgosłupa, umyj, osusz oraz podziel na uda i podudzia. Oprósz mięso z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i mąką pszenną (polecam użyć bardzo drobnego sitka).
- Smażenie mięsaRozgrzej łyżkę klarowanego masła i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowanie bazy sosuNa patelnię po smażeniu mięsa dodaj łyżkę klarowanego masła i podsmaż pokrojone w kostkę jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych). Przyrumienione jabłka przełóż do naczynia z mięsem. Na pozostałym maśle zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie wlej na patelnię cydr i gotuj 3-4 minuty, na średnim ogniu, żeby alkohol odparował.
- Dodanie musztardy i śmietanyWymieszaj musztardę ze śmietanką kremówką i wlej na patelnię. Doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając, dodaj tymianek oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, a następnie dodaj sos do naczynia z mięsem i jabłkami.
- PieczeniePiecz kurczaka w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-40 minut.
Jak podawać kurczaka po normandzku?
Kurczaka po normandzku podaję na ciepło. Najlepiej smakuje w towarzystwie klasycznych dodatków np. purée ziemniaczanego, pieczonych ziemniaków, białego, kolorowego i brązowego ryżu oraz chrupiącego pieczywa np. francuskiej bagietki. Wyrazisty smak mięsa i sosu doskonale współgra z lekkimi sałatkami np. sałatką z rukoli, szpinaku, suszonej żurawiny, jabłek i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, którą polewam dressingiem na bazie cydru i miodu.