Francuski kurczak, który robi furorę. Poznaj przepis na mistrzowskie danie w 60 minut

Dodano:
Kurczak po normandzku Źródło: Shutterstock / Julia Mikhaylova
Połączenie kurczaka z sosem na bazie śmietanki kremówki, z wyczuwalną nutą cydru i musztardy Dijon, to gwarancja doskonałego smaku i aromatu. Ten przepis pozwala odbyć podróż do pielęgnującej lokalne tradycje kulinarne Normandii.

Dziś polecam wyjątkowego kurczaka po normandzku. T wyjątkowe danie łączy prostotę przygotowania i wyrafinowane smaki kuchni francuskiej. Wypróbuj raz przepis na delikatne udka w kremowym sosie, a będziesz do niego wracać.

Dlaczego warto przygotować kurczaka po normandzku?

Kurczak po normandzku to danie, w którym można zakochać się od pierwszego kęsa. Choć może się wydawać, że przygotowanie tej wykwintnej potrawy wymaga czasu, szczególnych umiejętności oraz zakupu drogich składników, to jest całkiem inaczej. Potrawę przygotujesz w około 60 minut (łącznie z czasem pieczenia), używając kilku prostych, tanich i dostępnych w każdym sklepie spożywczym składników.

Jak zrobić kurczaka po normandzku?

Kurczaka po normandzku możesz przygotować z podzielonej na mniejsze kawałki tuszki, samych piersi lub samych udek. Ja zwykle sięgam po wysokiej jakości ćwiartki, które dzielę na uda i podudzia. Mięso oprószam mąką pszenną i obsmażam na klarowanym maśle. Na tej samej patelni podsmażam również jabłka oraz robię sos, który razem z mięsem trafia do brytfanki. Danie zapiekam przez 30-40 minut i podaję z różnymi dodatkami.

Wskazówka: kurczaka po normandzku możesz również przygotować na jednej patelni (o ile nadaje się do użycia w piekarniku) oraz zrezygnować z pieczenia i udusić mięso w aromatycznym sosie.

Przepis: Kurczak po normandzku

To pyszne danie wywodzące się z kuchni francuskiej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
701 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 średnie jabłka o kwaskowatym smaku
  • 3 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaĆwiartki kurczaka oczyść z nadmiaru skóry i pozostałości kręgosłupa, umyj, osusz oraz podziel na uda i podudzia. Oprósz mięso z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i mąką pszenną (polecam użyć bardzo drobnego sitka).
  2. Smażenie mięsaRozgrzej łyżkę klarowanego masła i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Przygotowanie bazy sosuNa patelnię po smażeniu mięsa dodaj łyżkę klarowanego masła i podsmaż pokrojone w kostkę jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych). Przyrumienione jabłka przełóż do naczynia z mięsem. Na pozostałym maśle zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie wlej na patelnię cydr i gotuj 3-4 minuty, na średnim ogniu, żeby alkohol odparował.
  4. Dodanie musztardy i śmietanyWymieszaj musztardę ze śmietanką kremówką i wlej na patelnię. Doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając, dodaj tymianek oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, a następnie dodaj sos do naczynia z mięsem i jabłkami.
  5. PieczeniePiecz kurczaka w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-40 minut.

Jak podawać kurczaka po normandzku?

Kurczaka po normandzku podaję na ciepło. Najlepiej smakuje w towarzystwie klasycznych dodatków np. purée ziemniaczanego, pieczonych ziemniaków, białego, kolorowego i brązowego ryżu oraz chrupiącego pieczywa np. francuskiej bagietki. Wyrazisty smak mięsa i sosu doskonale współgra z lekkimi sałatkami np. sałatką z rukoli, szpinaku, suszonej żurawiny, jabłek i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, którą polewam dressingiem na bazie cydru i miodu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...